Вальгусне відхилення одного пальця стопи (Hallux valgus)

«Шишечки на ногах»

Так звані в народі «гулі на ногах», не що інше як ортопедичне захворювання стопи, яке науковою мовою називається вальгусна деформація великого пальця стопи. Це патологія, яка полягає в тому, що основа великого пальця повернута досередини, а сам палець – назовні. При цьому в області плюснефалангового суглоба утворюється шишечка, яка внаслідок тиску взуття на неї запалюється і стає болючим. Крім косметичного дефекту, вальгусна деформація великого пальця стопи є насамперед ортопедичною проблемою.

Жінки страждають на це захворювання в 5 разів частіше, ніж чоловіки. В основі цієї проблеми лежить плоскостопість. Стопа внаслідок вродженої схильності, або внаслідок вікових змін починає змінювати свою форму, уплощаться як у поздовжньому, так і поперечному напрямку, що в подальшому призводить до появи так званих «шишок на ногах».

Існують фактори, які можуть сприяти розвитку цієї проблеми та на які ми можемо вплинути:

  • Високі підбори. Носіння взуття з високими підборами сприяє випиранню великого пальця стопи.
  • Тісне взуття. Носіння занадто тісного взуття з вузьким шкарпеткою також сприяє виникненню цієї деформації стопи.

  

Що робити, якщо Ви помітили у себе цю проблему?

Насамперед не слід затягувати з візитом до ортопеда-травматолога. Тому що на ранніх стадіях захворювання в деяких випадках можна обійтися або відкласти оперативне втручання, якщо застосовувати індивідуальні ортопедичні устілки, спеціальні фіксатори гелів для одного пальця та інші ортопедичні фіксатори.

Якщо ж у Вас вже запущена стадія захворювання – обов'язково потрібна операція для корекції деформації стопи. Але навіть у цьому випадку повільність та відкладання операції «на потім» може призвести до серйозних наслідків та ускладнень. Шишечка в області першого пальця приносить не тільки косметичний дефект, але й призводить до розвитку такого необоротного захворювання, як остеоартроз одного плюснефалангового суглоба стопи. Хронічне запалення оболонки суглоба також призводить до розвитку деформуючого артрозу з утворенням остеофітів (шипів) на головці плеснової кістки.

Діагностика вальгусної деформації великого пальця стопи заснована на даних огляду лікарем ортопедом-травматологом та на даних інструментального дослідження. Для уточнення діагнозу проводиться рентгенологічне дослідження.

Лікування

Лікування цієї патології залежить від рівня її вираженості, а також від вираженості больового синдрому. Найкраще розпочати лікування на ранній стадії захворювання, що дозволяє запобігти деформації та руйнуванню суглоба.

Консервативне лікування здебільшого спрямоване на зменшення больового синдрому та запалення в ділянці «шишечки», яка буває при вальгусній деформації великого пальця стопи. До цих заходів відносяться протизапальні препарати, фізіотерапевтичні процедури. Консервативні методи лікування мають лише тимчасовий ефект і застосовуються як передопераційна підготовка!

Хірургічне лікування спрямоване на усунення деформації стопи та зменшення больового синдрому. На сьогоднішній день використовуються передові хірургічні методики, які добре зарекомендували себе у всьому світі та приносять відмінні функціональні та косметичні результати. Крім того, відновлення після операції досить швидке і не вимагає ходьби на милицях або з паличкою. Зазвичай відновлювальний період після операції займає близько 6 тижнів, але може змінюватись в залежності від складності проведеної операції.