Мениски - це хрящові прошарки всередині колінного суглоба, які виконують функції, що амортизують і стабілізують. Менісков у колінному суглобі два: внутрішній (медіальний) та зовнішній (латеральний)
Розриви менісків – найчастіша проблема колінного суглоба. Принципово розрізняють два види розривів менісків: травматичні, які частіше виникають як результат травми у молодих людей і дегенеративні, які частіше бувають у людей похилого віку і можуть статися і без травми на тлі дегенеративних змін меніска і є варіантом перебігу остеоартрозу колінного суглоба.


Розрив\ушкодження меніска

Діагностувати розрив меніска може лікар ортопедтравматолог. Для підтвердження діагнозу розриву меніска потрібна магнітно-резонансна томографія (МРТ).


МРТ картина розриву меніска

Меніск поділяється на кілька ділянок: задній ріг, тіло меніска та передній ріг меніска.

Розрив меніска може призвести до того, що його частина, що відірвалася, буде механічною перешкодою рухам, викликати біль і, можливо, блокувати суглоб і обмежувати рухи. Більш того, пошкоджена частина меніска руйнує хрящ, що покриває стегнову та великогомілкові кістки.
Основний метод лікування розриву меніска колінного суглоба – оперативний. При цьому артроскопія колінного суглоба необхідно виконувати якомога раніше, щоб уникнути в подальшому розвитку артрозу колінного суглоба. Для вирішення питання тактики подальшого лікування необхідно проконсультуватись з ортопедом-травматологом.
В даний час "золотим стандартом" лікування розривів менісків колінного суглоба є артроскопія - малотравматична операція, яку виконують через два розрізи довжиною по пів сантиметра.


Артроскопія колінного суглоба

Існує і методика шва меніска, але вона має чіткі свідчення, які виставляє ортопед-травматолог.


Шов пошкодженої частини меніска

У ході артроскопії колінного суглоба ушкоджену частину меніска прибирають і внутрішній край меніска вирівнюють спеціальними хірургічними інструментами. Звертаю увагу, що прибирають лише ту частину меніска, яка пошкоджена, а не весь меніск. Пошкоджена частина меніска вже не виконує своєї функції, а лише шкодить — травмує хрящ колінного суглоба.


Видалення пошкодженої частини меніска

Після артроскопічної операції на колінному суглобі можна ходити того ж дня, але для повноцінного відновлення може знадобитися від кількох днів до кількох тижнів.