Колінний суглоб – не тільки найбільший в організмі людини, але й найскладніший. Він утворений трьома кістками: стегнової кісткою зверху, великогомілкової кісткою знизу, а спереду від цих кісток розташовується надколінок (колінна чашка). Як стегнова, так і великогомілкова кістка мають по два виростки: зовнішній і внутрішній. Зовнішній виросток ще називають латеральним, а внутрішній – медіальним. Основний рух колінного суглоба - це згинання, при цьому надколінник лягає в борозну між зовнішнім і внутрішнім виростками стегнової кістки.

Передня хрестоподібна зв'язка - один з головних стабілізаторів колінного суглоба, що утримує гомілка від зсуву вперед і всередину.
Передня хрестоподібна зв'язка знаходиться в самому центрі колінного суглоба, зверху прикріплюється до зовнішнього виростка стегнової кістки, після чого йде вниз і трохи назовні і прикріплюється до поглиблення на великогомілкової кістки, де частина її волокон з'єднуються з меніски. Перпендикулярно передній хрестоподібній зв'язці кзади від неї розташовується задня хрестоподібна зв'язка, і якщо подивитися на ці зв'язки спереду, то можна побачити, як вони утворюють хрест, що і дало цим зв'язкам таку назву - хрестоподібні зв'язки. Середня довжина передньої хрестоподібної зв'язки – 3 сантиметри, а ширина – 7-12 мм.

Пошкодження передньої зв'язки є дуже поширеною травмою. Наприклад, у США щорічно діагностується близько 200 тисяч розривів передньої хрестоподібної зв'язки, з них у 100 тисячах випадків виконується операція з реконструкції (пластики) передньої хрестоподібної зв'язки. Серед інших зв'язок коліна передня хрестоподібна травмується найчастіше, наприклад, її розриви відбуваються в 15-30 разів частіше, ніж розриви задньої хрестоподібної зв'язки. У спорті розрив передньої хрестоподібної зв'язки у жінок відбувається у 4-10 разів частіше, ніж чоловіки.

У переважній більшості випадків розрив передньої хрестоподібної зв'язки – результат спортивної травми. Виходячи з функції, яку вона виконує (утримування гомілки від зсуву вперед і всередину), стає зрозумілим і механізм травми, при якому відбувається розрив передньої зв'язки хрестоподібної.
Звичайний механізм травми - скручування опорної ноги в колінному суглобі. Бувають часткові та повні розриви. Розрив передньої хрестоподібної зв'язки може поєднуватися з пошкодженням інших внутрішньосуглобових структур (менісків та ін.).
Лікування починають із консервативних методів, тобто. безопераційних (знеболення, холод, спокій, пункція суглоба за необхідності, знерухомлення, лікувальна фізкультура). Виняток – професійні спортсмени, у яких операція може бути виконана одразу.
Операцію при розриві передньої хрестоподібної зв'язки роблять лише тоді, коли після консервативного лікування є ознаки нестабільності (почуття «нестійкості» у суглобі, вислизання або вивихання гомілки).


Зв'язку не зшивають, а виконують її реконструкцію (пластику). Для цього використовуються інші сухожилки або зв'язки.
Поряд із розривами менісків, розриви передньої хрестоподібної зв'язки — одна з найчастіших причин операцій на колінному суглобі.